keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Focaccia (Italialainen leipä)

Äitini on tehnyt tätä ihanaista leipää monta kertaa ja aina se on maistunut niin hyvältä. Taannoin sitten kyselin ohjetta, että voisin itsekin sitä tehdä ja kävi ilmi, että resepti löytyy iki ihanasta Kaarina Roinisen -Kaarinan parhaat leivonnaiset- kirjasta, joka minullakin sattuu hyllyssä olemaan. Monta kertaa olen jo ostanut tarvikkeet kaupasta tätä varten, mutta nyt vasta sain aikaiseksi tehdä. Olisi pitänyt leipoa jo paljon aiemmin. Tämä on niin helppo tekoinen ja aivan ihanan makuinen. Söin melkein puoli pellillistä tuoretta leipää yksin ja illalla hupeni aika hyvin se toinenkin puolikas, kun mies kotiutui töistä.


Ohje:

3 dl vettä
20 g hiivaa (tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan)
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
1 dl juustoraastetta
6-7 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Pinnalle:

n. 3/4 dl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
10-15 aurinkokuivattua tomaattia (valmiiksi pienitytkin käyvät)
n. 2 dl kivettömiä oliiveja (alkuperäisessä on mustia)
tuoretta tai kuivattua rosmariinia (muutkin yrtit käy)
valkosipulipippuria (laitoin mustapippuria)
hivenen suolaa (karkeaa suolaa myllystä tai sormisuolaa)

Tee näin:

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja muista käyttää kunnolla lämmintä nestettä 42 asteista)
2. Lisää joukkoon suola, valksipulijauhe ja juustoraaste.
3. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa öljy.
4. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 10 minuuttia.
5. Kauli taikina leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi (noin 30X40cm) ja vedä leivinpaperin avulla pellille. Anna kohota peitettynä. 
6. Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit saksilla pienemmiksi paloiksi. (tai käytä valmiiksi pienittyjä)
7. Pane vähän jauhoja lautaselle ja kastele sormet jauhoissa. Painele sormin taikinalevy täyteen syvennyksiä.
8. Levitä aurinkokuivattujen tomaattien öljyä sudilla taikinalevyn pinnalle.
9. Painele taikinalevyn päälle tomaatin palat ja oliivit.
10. Ripottele vielä pinnalle tuoretta tai kuivattua rosmariinia (tai esim. yrttisekoitusta), valkosipulipippuria (mustapippurirouhetta) ja suolaa.
11. Pistele taikinalevyyn sinne tänne reikiä niin, että leipä paistuu tasaisesti eikä kupruile.
12. Paista leipää 225 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 15 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Hei!

    Blogissasi on monta hyvää reseptiä! Oletko kuullut reseptisivustosta Etsiresepti.fi?

    Jos olet kiinnostunut saamaan enemmän liikennettä omaan blogiisi, suosittelen ehdottomasti että lähdet mukaan Etsiresepti.fi hakemistoon. Sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen

    Konsepti on jo olemassa Skandinaviassa ja muissa Euroopan maissa, ja meidän kauttamme blogit saavat viikottain jopa tuhansia vierailijoita!

    Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

    Ystävällisin terveisin,

    Ann-Sofi
    http://www.etsiresepti.fi/

    VastaaPoista

Pienikin kommentti ilahduttaa :)